Piątek , 19 Kwiecień 2024

Termoobieg w piekarniku. Jak działa i kiedy się przydaje? Wyjaśniamy

   25.10.2023
Choć praktycznie każdy sprzedawany dziś w sklepach piekarnik, niezależnie od tego, czy zintegrowany w wolnostojącej kuchence, czy też do zabudowy, ma funkcję termoobiegu, to jednak rzadko jest ona używana prawidłowo lub w ogóle, a większość posiadaczy sprzętu tego typu w po prostu nie wie, co ona daje i jak działa. W tym tekście wyjaśnimy, jak i kiedy korzystać z termoobiegu, by uzyskać najlepsze efekty pieczenia.
Piekarniki są zwykle wyposażone w przydatne funkcje dodatkowe. Warto z nich korzystać. Fot. Unsplash

Termoobieg to dodatkowa funkcja wiÄ™kszoÅ›ci piekarników. KiedyÅ› spotykana tylko w najdroższych modelach, dziÅ› przestaÅ‚a być już luksusem. Mimo tego niewiele osób wie, co dokÅ‚adnie daje i jak z niej korzystać, zwÅ‚aszcza że nie ma jednego, wspólnego oznaczenia jej wÅ‚Ä…cznika na różnych modelach urzÄ…dzeÅ„, co powoduje, że po wymianie piekarnika na nowy czÄ™sto nawet nie wiemy, jak tÄ™ funkcjÄ™, bez przebijania siÄ™ przez instrukcjÄ™, uruchomić. Najczęściej jest to symbol przedstawiajÄ…cy dwie poziome linie a miÄ™dzy nimi symbol wiatraka, ale niestety nie jest to reguÅ‚a.

Tymczasem jest to jedno z lepszych i ciekawszych udogodnieÅ„ pieczenia wymyÅ›lone w ostatnich dekadach i bardzo czÄ™sto pomaga, nawet mniej doÅ›wiadczonym użytkownikom, w osiÄ…gniÄ™ciu lepszych efektów kulinarnych w kuchni.

Termoobieg, co to jest?

W klasycznym piekarniku z „grzaniem statycznym” ciepÅ‚o wydzielane jest najczęściej w schemacie góra-dóÅ‚, z pomocÄ… dwóch grzaÅ‚ek (lub palników na spodzie i grzaÅ‚ki na górze w piekarnikach gazowo-elektrycznych), rzadziej zdarzajÄ… siÄ™ urzÄ…dzenia, w których ciepÅ‚o jest emitowane z boku. CiepÅ‚o wewnÄ…trz takiego piekarnika rozchodzi siÄ™ stopniowo i przy nawet niewielkiej różnicy w nagrzewaniu góry i doÅ‚u może powstać różnica w intensywnoÅ›ci opiekania obu stron potrawy, a to może siÄ™ przeÅ‚ożyć na kiepskie efekty pieczenia. Dodatkowo potrawa powinna być we wnÄ™trzu piekarnika (w czasie obróbki termicznej) wyÅ›rodkowana, co wÅ‚aÅ›ciwie eliminuje możliwość pieczenia na wiÄ™cej niż jednej póÅ‚ce w tym samym czasie.

Z kolei w piekarnikach z termoobiegiem, choć sposób emisji ciepÅ‚a (grzaÅ‚ki) pozostaje ten sam, to inaczej jest ono rozprowadzane po jego wnÄ™trzu. Zwykle na tylnej Å›cianie piekarnika zainstalowany jest bowiem specjalny wentylator, który wymusza staÅ‚y obieg gorÄ…cego powietrza we wnÄ™trzu, gwarantujÄ…c, że we wszystkich jego strefach temperatura bÄ™dzie taka sama. Jest do optymalne dla wiÄ™kszoÅ›ci potraw, gdyż sÄ… one wtedy podgrzewane ze wszystkich stron tak samo.

Termoobieg – dlaczego to przydatna funkcja?

Termoobieg, jak sama nazwa wskazuje to obieg powietrza wewnątrz piekarnika zapewniający stałą temperaturę we wszystkich jego zakątkach. Takie rozwiązanie ma wiele zalet, ale najważniejsze z nich to:

  • Nie musimy siÄ™ obawiać nierównomiernego pieczenia, potrawy sÄ… ogrzewane ze wszystkich stron tak samo, nie musimy siÄ™ wiÄ™c bać tego, że z jednej strony siÄ™ przypalÄ…, a z drugiej pozostanÄ… niedopieczone. Sytuacje, w których np. kurczak przypieka siÄ™ zewnÄ…trz (skórka jest już chrupiÄ…ca), ale w Å›rodku pozostaje nadal surowy, przy zastosowaniu termoobiegu siÄ™ zwyczajnie nie zdarzajÄ….
  • Równomierna temperatura wewnÄ…trz caÅ‚ego piekarnika oznacza, że możemy piec na dwóch póÅ‚kach jednoczeÅ›nie bez obawy, że któreÅ› z daÅ„ siÄ™ przypali lub nie dopiecze. Na górnej póÅ‚ce można umieÅ›cić, chociażby miÄ™so, na dolnej ziemniaki lub inne dodatki, jeÅ›li takie wolimy, ważne by wymagaÅ‚y tej samej temperatury pieczenia. Pozwoli to zaoszczÄ™dzić czas i przygotować posiÅ‚ek szybciej, bez koniecznoÅ›ci pieczenia dwa razy.
  • Pieczenie z termoobiegiem wymaga zwykle niższej temperatury niż takie, w trybie klasycznym, czÄ™sto też trwa po prostu krócej. To przekÅ‚ada siÄ™ też na niższe rachunki za energiÄ™ elektrycznÄ…, dlatego jest to technologia bardzo opÅ‚acalna. Przyjmuje siÄ™, że temperatura pieczenia w urzÄ…dzeniu z termoobiegiem powinna być o 20 stopni Celsjusza niższa, niż przy pieczeniu statycznym.

Piekarnik z termoobiegiem

W przypadku pieczenia, do których potraw używać termoobiegu, a gdzie go unikać?

Termoobieg jest skuteczny i pożądany w wypadku wielu potraw, sprawia, że sÄ… bardziej soczyste, dobrze wypieczone i aromatyczne. SÄ… też jednak dania, które lepiej przygotowywać bez jego użycia – gÅ‚ównie ze wzglÄ™du na wÅ‚asnÄ…, nieodÅ‚Ä…cznÄ… specyfikÄ™.

Najlepsze efekty pieczenia używajÄ…c termoobiegu, uzyskamy, jeÅ›li zastosujemy go do obróbki termicznej dość „ciężkich” potraw:

  • wiÄ™kszoÅ›ci ciast,
  • pizzy,
  • potraw z warzyw,
  • wszelkich zapiekanek z dodatkiem makaronu (zwÅ‚aszcza wtedy, gdy chcemy, by wierzch byÅ‚ przypieczony),
  • potraw z ryb,
  • miÄ™sa.

Termoobieg nie sprawdzi siÄ™ natomiast w momencie, gdy zechcemy upiec coÅ›, co wymaga wolniejszej obróbki termicznej oraz smakuje lepiej, jeÅ›li wnÄ™trze jest wysuszone. Do takich wypieków należą:

  • ciasta biszkoptowe i kruche,
  • ciasta drożdżowe,
  • domowy chleb.

Podwójny termoobieg

To stosunkowo nowy wynalazek, pozwalajÄ…cy jeszcze wzmocnić skuteczność termoobiegu przy pieczeniu wiÄ™cej niż jednej potrawy w tym samym czasie (w jednym piekarniku). DziÄ™ki tej funkcji można w dolnej i górnej strefie pieczenia wybrać różne temperatury, co odróżnia to od klasycznego termoobiegu w jednej komorze, gdzie także możemy przygotowywać kilka wypieków jednoczeÅ›nie, ale tylko takich, które wymagajÄ… identycznej temperatury przygotowania. W piekarnikach z funkcjÄ… podwójnego termoobiegu tego ograniczenia już nie ma.

Tomasz Sławiński

 

To też Cię zainteresuje

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane