Poniedziałek , 06 Luty 2023

Ustawienia smartfonu, które natychmiast poprawią Twoją prywatność

   15.09.2022
Prywatność to jedna z najcenniejszych rzeczy, jakie posiadamy. W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy polują na nasze dane osobowe w celach marketingowych, a ich wycieki i kradzieże stały się powszechne, warto zadbać aby nasze osobiste informacje były jak najlepiej zabezpieczone i nie udostępniane byle komu. Najlepiej by jedną z naszych barier ochronnych stał się też nasz własny smartfon. Jak go – na szybko – ustawić, by tak się stało? Oto 5 kluczowych porad.
Prywatność danych to klucz do bezpieczeństwa

Włączamy uwierzytelnianie dwuskładnikowe

Uwierzytelnianie dwuskładnikowe to świetny sposób na zabezpieczenie wszelkich używanych przez nas kont internetowych (także tych na smartfonie). Trzeba mieć świadomość, że każde hasło może zostać złamane przez hakerów, lub zostać ujawnione naszą osobistą nieuwagę. Uwierzytelnianie dwuskładnikowe praktycznie eliminuje tego typu zagrożenia – gdyż potrzeba dwóch niezależnych etapów weryfikacji do zalogowania. Oznacza po prostu, że trzeba drugiego sposobu, aby pokazać, systemowi kim jesteśmy, kiedy logujemy się na nasze konto. Może to być coś, co tylko my znamy, najczęściej odpowiedź na konkretne prywatne pytanie, dużo wygodniejsze jest jednak korzystanie z weryfikacji za pomocą biometrii smartfona (przez chociażby zbliżenie palca do czytnika linii papilarnych).

Jest to tak skuteczne, ponieważ hakerzy nie mają dostępu do tego dodatkowego zabezpieczenia. Nawet jeśli złamią hasło podstawowe, to nie będą mieli naszego odcisku palca lub aplikacji weryfikacyjnej na smartfonie

Aby włączyć uwierzytelnianie dwuskładnikowe na urządzeniu z Androidem, trzeba:

  • otworzyć własne konto Google,
  • w panelu nawigacyjnym przejść do zakładki Bezpieczeństwo,
  • w sekcji Logowanie się do Google wybieramy Weryfikacja dwuetapowa a następnie Rozpocznij.

W dalszych krokach trzeba postępować zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.

Ograniczamy wyświetlanie prywatnych powiadomień

Kilka razy zdarzyło mi się, że dałem komuś znajomemu smartfona, np. w celu przejrzenia zdjęć czy jakiejś strony internetowej, a w tym czasie na ekranie wyświetlały się powiadomienia o nadchodzących wiadomościach od innych bliskich osób z fragmentami ich treści. Przeżywałem stres, gdyż często były to całkowicie prywatne, wrażliwe sprawy. Tymczasem można bardzo szybko uniemożliwić aplikacjom (różnym, nie tylko wiadomościom) wysyłanie niedyskretnych powiadomień na ekran główny. Jak to zrobić? Wyjaśniamy:

  • otwieramy aplikację Ustawienia na telefonie,
  • następnie klikamy pozycję Aplikacje i powiadomienia, a w kolejnym kroku Powiadomienia,
  • tam, w sekcji Ekran blokady wybieramy opcję Powiadomienia na ekranie blokady lub np. Na ekranie blokady (nazwy mogą się różnić w zależności od modelu telefonu),
  • na koniec wybieramy opcję Nie pokazuj powiadomień.

Zabraniamy aplikacjom dostępu do kamery i mikrofonu

Każdy wyposażony w mikrofon i kamerę smartfon może nas nagrywać i podsłuchiwać, jeśli hakerom uda się zainstalować na nim szpiegującą aplikację. Tymczasem głos i twarz to są akurat te obszary, które powinny pozostać zawsze chronione. Najłatwiej i najszybciej zrobimy to odcinając wszystkim (w tym potencjalnie groźnym) aplikacjom stały dostęp do mikrofonu i kamery. By to zrobić należy:

  • przejść do aplikacji Ustawienia,
  • wybrać zakładkę Prywatność,
  • następnie w Menedżerze uprawnień można podejrzeć (osobno) uprawnienia kamery i mikrofonu,
  • można tam zweryfikować, które aplikacje mają uprawnienia do aparatu i mikrofonu,  
  • wyłączamy, lub ograniczamy im ów dostęp.

Jeśli chodzi o konkretne ustawienia dostępu do kamery i smartfona, to mamy do dyspozycji kilka opcji.

Dostęp przez cały czas: aplikacja może korzystać z uprawnienia w dowolnym momencie, nawet jeśli z niej nie korzystamy. Jest to ustawienie potencjalnie szczególnie niebezpieczne

Tylko podczas korzystania z aplikacji: aplikacja może korzystać z kamery lub mikrofonu tylko wtedy, gdy jej używamy

Pytanie za każdym razem: za każdym razem, gdy uruchomimy aplikację, pojawi się monit o zezwolenie. Może korzystać z uprawnienia, dopóki nie zakończysz pracy z aplikacją.

Nie zezwalaj: aplikacja nie może korzystać z kamery lub mikrofonu, nawet w trakcie używania jej.

Smartfon tarczą w ochronie prywatności
Smartfon powinien być naszą tarczą chroniącą prywatność. Fot. Unsplash

Odbieramy uprawnienia aplikacjom

Instalując kolejne aplikacje na smartfonie, często by zacząć z nich korzystać, musimy wyrazić zgodę na ich dostęp do poszczególnych funkcji urządzenia. Zwykle przy okazji robimy to „hurtowo”, nawet nie zwracając uwagi na jakie uprawnienia się zgadzamy. To błąd, gdyż wiele z tych zgód jest np. dziwna.

Widziałem chociażby aplikację rowerową, która wymagała dostępu do biblioteki ze zdjęciami – trochę mnie to zirytowało, gdyż nie widziałem związku między rejestracją przebytej trasy a przyglądaniem moich prywatnych zdjęć. Najwięcej zgód wymagają zwykle aplikacje korzystające z geolokalizacji, ale teraz to się zmienia, wiele programów wymusza zgody na zapas, co jest szczególnie irytujące.

Na szczęście wszystkie te uprawnienia możemy odebrać równie szybko jak je nadaliśmy. By to zrobić należy:

  • na telefonie otwieramy aplikację Ustawienia,
  • następnie klikamy pozycję Aplikacje,
  • w kolejnym kroku wybieramy te aplikacje, których ustawienia zamierzamy zmienić,
  • następnie klikamy pozycję Uprawnienia,
  • tam wyświetlą się te uprawnienia, które przyznaliśmy podczas instalacji,
  • by je ustawić na nowo, klikamy w nie, a następnie wybieramy opcję Zezwalaj  lub  Nie zezwalaj (jeśli chcemy uprawnienie odebrać).

Rezygnacja ze spersonalizowanych reklam

W aplikacjach smartfonów wyświetlają się reklamy. To jest uciążliwe samo w sobie, ale często nie mamy nawet świadomości, jak intensywnie producent smartfona zbiera nasze prywatne informacje, po to, by te reklamy później w sposób „dopasowany” do naszych zainteresowań wyświetlić.

O ile nie da się całkowicie wyłączyć samych reklam, jesteśmy w stanie szybko sprawić, by do ich wyświetlania nie używano naszych osobistych informacji.

By to zrobić trzeba:

  • przejść do Ustawień,
  • następnie (z reguły, to zależy od marki smartfona) Hasła i bezpieczeństwo, potem Prywatność,
  • w kolejnym kroku Usługi reklam (tam można odznaczyć działanie tej funkcji).

Podobne ustawienia można (i warto) zastosować także dla samego konta Google. Lepsza ochrona danych to sprawa najwyżej kilku chwil spędzonych na wprowadzeniu nowych ustawień w menu telefonu, tymczasem to od nich może zależeć bezpieczeństwo naszych prywatnych plików, informacji o osobistym życiu, dostępie do kont bankowych i kont w serwisach społecznościowych, dlatego trzeba o to zadbać.

Tomasz Sławiński

 

To też Cię zainteresuje

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane