Piątek , 07 Październik 2022

Sezon na grilla. Jaki będzie lepszy - węglowy, gazowy a może elektryczny?

   09.05.2022
Grill stał się w ostatnich latach jednym z symboli spędzania wolnego czasu, a jako że sezon letni w pełni, wiele osób właśnie teraz będzie poszukiwać tego typu sprzętu. Dlatego przygotowaliśmy poradnik, w którym tłumaczymy czym różnią się poszczególne technologie grilli i która jest najlepsza.
Wspólne grillowanie - świetny pomysł na spędzenie czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Fot. Unsplash

Chyba nie ma nic przyjemniejszego niż zapach soczystych hamburgerów czy kiełbasek skwierczących na grillu w ciepły, pogodny wieczór. Póki jeszcze sezon grillowy nie zagościł u nas na dobre, mamy idealny czas na przygotowanie się na ten czas pełen niesamowitych kulinarnych przeżyć. Jeśli jeszcze nie masz grilla, albo pragniesz zmienić model na lepszy, ten artykuł jest dla ciebie.

Gdy oglądamy różne typy grillów na sklepowych ekspozycjach można się pogubić – tak duża jest w tej chwili oferta. Różne typy, technologie, wielkość i wygląd. Znacznie różnią się też ich ceny i jakość. Aby znaleźć najlepszy grill dla siebie, a przy tym nie nadwyrężyć domowego budżetu, warto poznać zalety i wady różnych rodzajów urządzeń tego typu, zwłaszcza, że różnice między nimi objawiają się nie tylko w cenie, ale i późniejszym smaku przygotowywanych potraw.

Rodzaje grilli

Grille węglowe

To najtańsze (bywają marketowe promocje, w czasie których taki przenośny grill można kupić za kilkanaście-kilkadziesiąt złotych) i jednocześnie najpopularniejsze grille w Polsce. Do przyrządzania i gotowania potraw, jako „paliwa” używa się w nich brykietów z węgla drzewnego, które można kupić zarówno w supermarketach jak i chociażby na stacjach benzynowych. Przygotowywanie posiłków na takim grillu zajmuje sporo czasu, wymaga też dłuższego przygotowania.

Grill Węglowy Activa Angular

Bogato wyposażony grill węglowy - koszt ok. 400 zł

Grill węglowy będzie najlepszym rozwiązaniem dla osób, które po pierwsze mają sporo przestrzeni – własny ogród, możliwość korzystania z paleniska na otwartej przestrzeni, nie nadaje się on natomiast do blokowisk, gdzie charakterystyczna, intensywna woń tlącego się węgla drzewnego może przeszkadzać sąsiadom.

Tego typu grill jest właściwie jedynym wyborem dla osób, dla których esencją przygotowywania posiłków na powietrzu jest charakterystyczny posmak dymu węglowego w potrawach oraz ich wędzenie – nie da się tego efektu uzyskać w innych typach grilli.

Zalety: Jako, że węgiel drzewny pali się w wyższej temperaturze niż gaz, sam proces pieczenia na nim jest szybszy niż na innych typach palenisk . Pieczenie na węglu drzewnym nadaje potrawą charakterystyczny posmak, za którym wiele osób przepada. Grilla tego można użyć praktycznie wszędzie – nie jest potrzebny dostęp do prądu elektrycznego.

Wady: Pieczenie na grillu węglowym jest pracochłonne. Nie da się szybko podpalić drewna i wrzucić jedzenie na ruszt. Przygotowanie grilla do pracy zajmuje co najmniej 30 minut od podpalenia brykietów do osiągnięcia temperatury optymalnej do pieczenia. Poza tym grill węglowy wymaga obsługi – trzeba go czyścić i usuwać tworzący się popiół. Warto też pamiętać, ze dobry węgiel drzewny nie należy do tanich.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie: Grille węglowe umożliwiają pieczenie bezpośrednie, kiedy ciepło z buzującego z drewna oddziałuje od razu na pieczone potrawy lub pośrednie, kiedy grill jest dodatkowo wyposażony w płytę (ze stali lub aluminium), która chroni przypiekane jedzenie przed wysuszeniem i przypadkowym przypaleniem. To drugie rozwiązanie jest lepsze – w grillu panuje wówczas optymalna cyrkulacja powietrza i łatwiej zapanować nad temperaturą.

Duże znaczenie dla efektów pieczenia ma też jakość rusztu – w najdroższych grillach element ten jest wykonany z chromowanej stali nierdzewnej, która ma zdejmowaną część w środku. Dzięki temu można tam wstawić garnek do gotowania lub na przykład kratkę do pieczenia steków.

Koniecznie trzeba też pamiętać o stosowaniu do palenia drewna odpowiedniej jakości – nadaje się wyłącznie drewno drzew liściastych (dym z drewna iglastego jest dla człowieka toksyczny), lub kupowaniu odpowiednich, gotowych brykietów – co jest najprostsze.

Grille gazowe

Coraz popularniejsze także i u nas, jednak najbardziej poszukiwane są ciągle za oceanem. Źródłem zasilania zamiast węgla drzewnego i drewna jest w nich butla z gazem (propan). Na pierwszy rzut oka różnią się one znacznie od tradycyjnych grilli węglowych – są zwykle dużo większe (choć są i też i małe modele przenośne), często mają kółka umożliwiające ich łatwiejsze przesuwanie i transport. Bardziej niż klasyczny grill przypominają kuchenki gazowe z palnikami. W grillach gazowych używa się zwykle rusztów stalowych (czasem emaliowanych), żeliwnych a nawet porcelanowych, a przeciętne urządzenie tego typu dysponuje zwykle kilkoma palnikami, w tym na przykład dodatkowym palnikiem bocznym służącym do podgrzewania patelni czy kociołka.

Grill gazowy Activa Mastercook

Podstawowy grill gazowy - cena ok. 600 zł

Tego typu grill z pewnością można polecić użytkownikom, którzy na możliwość działania przy ruszcie nie chcą czekać zbyt długo. Uruchomienie następuje szybko i pieczenie zaczyna się od razu.

Zalety: szybki start grillowania, niskie koszt eksploatacji wynikające z ciągle relatywnie niewielkich kosztów gazu (w porównaniu do węgla drzewnego), bardzo równomierne ogrzewanie potraw (są modele wyposażone w termometry), brak sadzy, mniejsze ryzyko przypalenia, łatwe czyszczenie.

Wady: smak potraw, który zwykle nie ma tej samej, dla wielu przyjemnej woni co jedzenie przygotowane na grillu węglowym. Wada ta w mniejszym stopniu dotyczy grilli gazowych wyposażonych w specjalne aromatyzery, ale efekt w porównaniu z tymi tradycyjnymi jest mniejszy. Z drugiej strony nie każdy lubi intensywny zapach podwędzania, wówczas cecha ta z wady staje się zaletą. Grille gazowe są droższe od węglowych w momencie zakupu – są po prostu bardziej skomplikowane technicznie, co podnosi ich cenę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie: najlepsze efekty uzyskamy piecząc na ruszcie porcelanowym (czyli stalowym, pokrytym cienką warstwą ceramiki). Potrawy nie będą przywierać, sam ruszt doskonale przewodzi i oddaje ciepło. Zaraz za nimi znajdują się ruszty i blachy ze stali nierdzewnej, których wadą jest niestety wysoka cena. Na drugim miejscu znajdują się ruszty i płyty żeliwne. Są one bardzo trwałe.

Ważna jest także wielkość rusztu – im będzie większa, tym łatwiej będzie na niej przygotowywać smaczne potrawy. Dobrze jeśli grill gazowy ma szafkę na butlę – gdy zamkniemy ja tam, cały proces pieczenia będzie bezpieczniejszy.

Grille elektryczne

Grille tego typu, jak sama nazwa wskazuje są zasilane energią elektryczną i podgrzewają zarówno mięso jak i inne rodzaje jedzenia za pomocą specjalnych prętów lub płytek grzejnych. Podczas ich pracy nie ma płomienia, dlatego są szczególnie polecane do użytku domowego.

Grill elektryczny UNOLD 58580

Grill elektryczny - cena ok. 750 zł

Tego typu grill z pewnością można polecić mieszkańcom dużych miast, bloków wielorodzinnych. Zwykle można ich bezpiecznie używać zarówno na balkonie jak i wewnątrz mieszkania.

Zalety: Grille elektryczne zwykle maja kompaktowe rozmiary, szybko się nagrzewają, łatwo zadbać o ich czystość. W sklepach można kupić zarówno grille otwarte ma których najlepiej opieczemy mięso, ale są też zamykane, idealne do przygotowywania tostów. Jedzenie z tego typu urządzenia może być znacznie zdrowsze niż z pozostałych typów grilli – nie ma tu bowiem ani dymu, ani ognia. Zaletą grilli elektrycznych jest też ich zwykle przystępna cena.

Wady: podstawową wada grilla elektrycznego jest konieczność podłączenia do źródła prądu. Bardzo mocno ogranicza to miejsca, w których możemy z niego skorzystać. Potrawy przygotowane na takim grillu nie maja tez oczywiście głównej zalety grilli węglowych – posmaku dymu.

Na co zwrócić uwagę: W sprzedaży jest wiele typów grilli elektrycznych, warto wybrać te z samoczyszczącą grzałką, pomoże to łatwo utrzymać je w czystości, przyda się też pojemnik na ściekający tłuszcz. Jeśli kupujemy grill, w którym zamierzamy wypiekać tosty, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonany jest uchwyt przykrywki. Jeśli to tylko plastik, może się złamać, jeśli nasze tosty będą za grube, a my często będziemy dociskać górną powierzchnię.

Podsumowanie

Prócz trzech głównych typów grilli występują także inne, rzadziej spotykane, co nie znaczy że mniej interesujące – ostatnio pojawiły się w Polsce bardzo ciekawe grille na pellet – czyli specjalnie spreparowanie wiórki otrzymane na przykład z drewien owocowych. Z wyglądu przypominają one grille gazowe, ale działają na zupełnie innej zasadzie – choć paliwem jest w nich właśnie pellet, urządzenia te w większości wymagają także podłączenia do prądu – wynika to z zastosowanej tam wewnętrznej konstrukcji.

Ich główną zaletą jest uważany przez wielu za bardzo przyjemny, charakterystyczny drzewny aromat oraz taki sam jak w przypadku grilli węglowych posmak dymny połączony z możliwością wędzenia. Grille te są też bardziej ekologiczne niż te tradycyjne – pellet spala się niemal w całości (97%), wytwarza się w tym procesie mniej C02 niż w przypadku węgla drzewnego, a uzyskany popiół można rozrzucić w ogrodzie jako niezły nawóz mineralny. Wadą tego typu grilli jest ich dość wysoka cena, jednak pojawiają się już także urządzenia ze średniej półki.

Są też grille combo, wykorzystujące kilka technologii na raz – mają jednocześnie palenisko na węgiel drzewny i drugą płytę ogrzewaną gazem. Ich zaletą jest możliwość wykorzystania zalet kilku typów rozwiązań w jednym urządzeniu.

Grill gazowo-węglowy Lund

Grill gazowo-węglowy (combo). Cena ok. 1100 zł

Który typ grilla jest najlepszy? To pytanie bardzo indywidualne. To jaki grill powinniśmy wybrać zależy przede wszystkim od tego, czy zależy nam na mocnym, dymnym posmaku przyrządzonego jedzenia – wówczas jednak stawiałbym na węglowy, jednak jeśli wolimy naturalny smak potraw, bez żadnych dodatkowych aromatów lub z ich delikatną domieszką z aromatyzera, najlepszym wyborem będzie grill gazowy. Z kolei urządzenie elektryczne idealnie sprawdzi się przy opiekaniu potraw w domu, gdyż nie emituje żadnego dymu ani ostrych aromatów.

Ważne jest też gdzie chcemy tego grilla używać – jeśli planujemy biwaki, wyjazdy pod namiot czy plenery, łatwiejszy w użyciu będzie grill węglowy i gazowe, choć warto jednak mieć na uwadze, że dzisiejsze dobrze zaopatrzone w media kempingi a nawet pola namiotowe oferują dostęp do gniazdek elektrycznych. 

Tomasz Sławiński

To też Cię zainteresuje

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane