Wtorek , 23 Kwiecień 2024

Multicooker. Urządzenie, które pomoże w smacznym i zdrowym gotowaniu

   22.02.2023
Multicookery to ciekawy pomysł na oszczędność czasu i zdrowe, dobrze przygotowane jedzenie, nawet jeśli nie mamy zbyt dużych zdolności kulinarnych. Nic dziwnego, że są coraz częściej wybierane i zaczynają stanowić realną konkurencję dla tradycyjnych kuchenek.
Multicooker to sprzęt który pozwoli dobrze gotować nawet gdy nie mamy talentów kulinarnych. Fot. depositphotos.com

Czym jest multicooker?

W największym skrócie – to urządzenie do przygotowywania potraw, które w odróżnieniu od zwykłej kuchenki jest w stanie pomóc użytkownikowi w przyrządzeniu jak najsmaczniejszego i najlepiej skomponowanego obiadu (i każdej innej potrawy). Z wyglądu przypomina duży garnek, ale obudowany elektroniką. Zwykle posiada przyciski (czasem panele dotykowe), wyświetlacz LCD, bywa też, że wiele funkcji dodatkowych (które wyjaśnimy w dalszej części).

Przyrządzanie potraw w multicookerze polega na włożeniu do środka składników według przepisu i uruchomienie odpowiedniego dla danej potrawy programu gotowania. Potem najczęściej nie musimy nawet nadzorować całego procesu, gdyż urządzenie wszystko zrobi samo, czasem jedyne co trzeba zrobić, to np. co kilkanaście minut podejść i zmienić temperaturę. Modele bardziej zaawansowane nawet i to zrobią automatycznie. Na koniec (po sygnale dźwiękowym) po prostu przychodzimy i wykładamy gotowe danie na talerz.

Multicooker

Multicooker z 45 programami gotowania — cena ok. 450 zł

Multicookery to urządzenia wielofunkcyjne. Potrafią gotować w wodzie, na parze, smażyć, grillować, dusić, piec, są nawet takie z funkcją frytkownicy – zakres dań, które możemy w nich przyrządzić, jest ogromny. Większość pozwala na gotowanie bez jakiejkolwiek wiedzy kulinarnej. Modele z wyższej półki są nawet w stanie za pomocą komunikatów głosowych przekazać nam jakie składniki krok po kroku trzeba włożyć do środka, więc nawet nie musimy czytać przepisów.

Duża część multicookerów może też odgrywać rolę zaawansowanego robota kuchennego. Niektóre mają wbudowane miksery czy blendery, ale zawsze podstawową funkcją jest przygotowywanie jedzenia.

W momencie debiutu rynkowego kilka lat temu Multicookery były urządzeniami bardzo drogimi, których cena często przekraczała kilka tysięcy złotych. Dziś to już jednak przeszłość. W sklepach można znaleźć zupełnie przyzwoite modele za zaledwie kilkaset złotych.

Cechy nowoczesnego multicookera

Ilość funkcji i cech, jakie posiadają współczesne multicookery, jest bardzo szeroka. Na ogół zasada jest oczywiście taka, że im jest ich więcej, tym są droższe. Jest jednak zestaw funkcji podstawowych, które przydadzą się w każdej kuchni:

  • Cechą, która przyda się na wstępie jest możliwie jak najszerszy zestaw zaprogramowanych w pamięci urządzenia potraw. Im bowiem obszerniejsze menu, tym większy wybór potraw do przygotowywania otrzymamy. Wszystkie multicookery potrafią gotować klasycznie, czyli na wodzie. Wiele multicookerów posiada dziś funkcje łączności bezprzewodowej, a nawet dedykowane aplikacje na smartfony. Pozwalają one nie tylko na zdalne sterowanie urządzeniem, ale też, chociażby ściąganie z sieci dodatkowych programów i przepisów.
  • Warto, aby nasz multicooker był wyposażony w programy do szybkiego gotowania – np. makaronu czy ryżu. Choć i tak w tego typu urządzeniach jedzenie przygotujemy szybciej niż tradycyjnie, to jest sprzęt, który potrafi zrobić to wręcz ekspresowo. Może się to przydać. W wielu multicookerach znajdziemy też programy do gotowania zup, sosów, pieczenia ciast, są też takie, w których przygotujemy ciasto do pizzy, a nawet upieczemy własny chleb.
  • Gotowanie na parze – czyli jeden z najzdrowszych typów gotowania. Tak przygotowanie jedzenie — zdaniem wielu ekspertów żywieniowych — nie traci wartości odżywczych ani smakowych, gdyż woda nie wypłukuje ich naturalnego aromatu. Do gotowania na parze producenci multicookerów dostarczają specjalne wkładki i sitka, więc jest to proces, do którego nie potrzebujemy żadnego dodatkowego oprzyrządowania.
  • Regulator czasowy – nie zawsze chcemy, by proces gotowania zaczynał się od razu. Czasem planujemy, by jedzenie było gotowe, chociażby na nasz powrót z pracy. Wówczas przed wyjściem wkładamy składniki, wybieramy program i ustawiamy opóźnioną godzinę startu pracy urządzenia. W efekcie, gdy przychodzimy do domu, mamy od razu gotowy, ciepły posiłek.
  • Jeśli domownicy jedzą posiłki o różnych porach, można wybrać multicookera z funkcją podtrzymywania temperatury jedzenia. Zwykle sprzęt ten jest w stanie utrzymać optymalną temperaturę dania przez kilka godzin po przygotowaniu.
  • Duża pojemność urządzenia – im większa tym nie tylko większe porcje przygotujemy, ale też bardziej zróżnicowane potrawy.
  • Wielostronne podgrzewanie potraw – jedną z największych zalet dobrego multicookera jest krótki czas przygotowania potraw. Wynika to z tego, że w odróżnieniu od klasycznej kuchni, jedzenie jest podgrzewane od razu z kilku stron. Na rynku znajdziemy zarówno sprzęt z podgrzewaniem dwustronnym, wielostronnym, ale także strefowym (3D).
  • Przy zakupie warto też zwrócić uwagę na moc urządzenia. Im wyższa, tym szybsze przygotowanie jedzenia.

Klasyczny Multicooker

Klasyczny multicooker z czytelnym panelem sterowania. Cena ok. 450 zł

Jest też wiele funkcji, które znajdziemy w multicookerach z wyższej półki. Najciekawsze z nich to:

  • Asystenci głosowi – którzy potrafią znacznie ułatwić pracę z urządzeniem.
  • Funkcja robota kuchennego.
  • Gotowanie typu sous-vide, czyli długa obróbka w niskich temperaturach. Ten typ gotowania to absolutny hit zdrowotny – potrawy nie są przekształcone przez niszczące smak wysokie temperatury i pozbawione wartości odżywczych.
  • Umiejętność przygotowywania przetworów.
  • Przepisy do tworzenia lodów i deserów.
  • Funkcja frytkownicy.
  • Funkcja samooczyszczenia – są multicookery umiejące się samodzielnie wyczyścić, łącznie z usunięciem zalegającego tłuszczu.

Multicooker z przezroczystą pokrywą

Multicooker z przezroczystą pokrywą. Cena ok. 500 zł

Dlaczego warto mieć multicooker w domu?

Warto, gdyż są to nowoczesne urządzenia, które pozwalają oszczędzić sporo czasu w kuchni i pokazuję też jak rozpocząć ciekawą przygodę z gotowaniem, nawet osobom, które nigdy wcześniej nie były mistrzami kuchni. Początkujący kucharze powinni wybierać raczej te modele, które są łatwe w obsłudze i jednocześnie producent dostarcza obszerną bazę przepisów i instrukcji „krok po kroku”. Osoby zaawansowane mogą eksperymentować same, wykorzystując ogromne możliwości, jakie te urządzenia dają.

Dzięki multicookerowi jesteśmy w stanie gotować, smażyć, dusić i piec:

  • szybko,
  • zdrowo,
  • dużo – zwykle pojemność tych urządzeń to 5 l, co pozwala przygotować obfity obiad dla całej rodziny,
  • łatwo – z pomocą dostarczonych i wbudowanych przepisów,
  • oszczędnie — nie np. musimy kupować dodatkowych garnków, czy zestawów do gotowania na parze),
  • wygodnie — tych z funkcją samooczyszczenia nie trzeba nawet myć.

Tomasz Sławiński

 

KOMENTARZE (0) SKOMENTUJ ZOBACZ WSZYSTKIE

Najczęściej czytane